Природний вітамін C — які продукти мають найбільше? Відкрийте для себе найбагатші джерела вітаміну

Природний Вітамін C

Природний Вітамін C

Природний вітамін C має тільки переваги: його не можна передозувати, він дозволяє організму в повній мірі скористатися його властивостями, він доступний і смачний. Тому при складанні щоденного раціону потрібно враховувати природні джерела цього вітаміну. Ми знаходимо його не тільки у фруктах, овочах і рослинах, де його найбільше, але і в м’ясі, молочних продуктах і рибі.

Однак використання натурального вітаміну С вимагає певних знань, щоб скористатися ним в повній мірі. Завдяки тому, що він розчинний у воді, дуже легко втратити вітамін С при варінні (саме тому найкраще готувати на пару). Продукти, багаті вітаміном С, краще вживати в сирому вигляді. Оброблені фрукти і овочі втрачають свої властивості.

Вітамін С, як правило, не використовується для кулінарних процедур, особливо термічних. Продукти втрачають цей вітамін не тільки при варінні, але і коли зберігаються занадто довго і сильно подрібнені (пюре, коктейлі, м’якоті). Найбезпечнішим для вітаміну С є заморожування і силосування.

Овочі, багаті вітаміном С

Овочі є дуже корисним і поживним джерелом вітаміну С. Нижче наведено список тих, які є найкращим джерелом вітаміну С і мають найбільше його в 100 г ваги свіжого продукту:

  • петрушка: 269 мг
  • паприка: 125-200 мг
  • брюссельська капуста: 65-145 мг
  • кольрабі: 70-100 мг
  • брокколі: 65-150 мг
  • капуста: 35-70 мг,
  • цвітна капуста: 37-70 мг
  • шпинат: 40-84 мг
  • цикорій: 6-33 мг
  • стручкова квасоля: 25-30 мг
  • редька: 25 мг
  • салат: 12-30 мг
  • помідори: 5-33 мг
  • морква: 2 мг
  • буряк: 8 мг
  • молода картопля: 20-33 мг
  • картопля зимова: 7-8 мг

У якому фрукті найбільше вітаміну С?

Фрукти є безперечним джерелом вітаміну С, але слід пам’ятати, що деякі з них також містять велику кількість цукру. Варто пам’ятати, що описуваний вітамін не використовується при термічній обробці, тому найкраще вибирати сирі продукти.

Серед плодів найбільш натуральний вітамін С в 100 г свіжої ваги продукту мають:

  • плоди шипшини: 250-800 мг
  • чорна смородина: 150-300 мг
  • полуниця: 46-90 мг
  • ківі: 84 мг
  • грейпфрут: 30-70 мг
  • лимони: 40-60 мг
  • апельсини: 30-50 мг
  • червона смородина: 26-63 мг
  • агрус: 25-40 мг
  • малина: 19-37 мг
  • яблука: 0,5-20 мг
  • груші: 4 мг
  • сливи: 5 мг
  • банани: 7-14 мг
  • волоські горіхи: 3 мг

Інші продукти з вітаміном С

Натуральний вітамін С також міститься в інших продуктах, крім фруктів і овочів. Серед рослин, які є багатим джерелом вітаміну С, варто згадати:

  • обліпиха, яка має до 900 мг цього вітаміну в 100 г ваги свіжого продукту,
  • кропива (600 мг),
  • китайський цитрус (580 мг),
  • лебідка звичайна (565 мг),
  • шніт-цибуля (524 мг),
  • хвоя сосни і ялини (150-250 мг),
  • паростки люцерни (200 мг),
  • плоди глоду (160-180 мг),
  • плоди горобини (100 мг).

Невеликі кількості також можна знайти в молочних продуктах (1-2 мг), м’ясі та м’ясних продуктах (до 2 мг), субпродуктах, таких як нирки (30 мг), печінка птиці (23 мг) і риба (3 мг).

Правильний рівень вітамінів і мінералів вкрай важливий, тому при наявності недоліків їх слід доповнювати негайно. Важливо, що доза повинна бути скоригована з урахуванням віку та індивідуальних потреб.

Натуральний вітамін С для дітей

Вітамін С з природних джерел повинен споживатися в першу чергу дітьми, адже він найкраще використовується організмом. На жаль, інколи діти частіше їдять синтетичну аскорбінову кислоту. Кожна сьома дитина у віці від 0 до 18 років отримує вітамінні добавки, а в групі дітей до 3 років навіть кожна 3 дитина.

Педіатри застерігають від такого частого вживання БАДів і рекомендують батькам доповнювати меню дитини сезонними овочами і фруктами, які є найкращим природним джерелом вітаміну С.

Ацерола — вітамін С

Наприклад в одній маленькій вишні ацероли, що росте в Бразилії, стільки ж вітаміну С, скільки і в кілограмі лимонів, а в одній склянці соку з цього фрукта стільки ж цього дорогоцінного вітаміну, скільки в 14 літрах апельсинового соку.

Правильний рівень вітамінів і мінералів вкрай важливий, тому при наявності недоліків їх слід доповнювати негайно, отож бажаємо вам збалансованого та здорового харчування, а значить і міцного здоров’я!