Природний Вітамін C
Природний вітамін C має тільки переваги: його не можна передозувати, він дозволяє організму в повній мірі скористатися його властивостями, він доступний і смачний. Тому при складанні щоденного раціону потрібно враховувати природні джерела цього вітаміну. Ми знаходимо його не тільки у фруктах, овочах і рослинах, де його найбільше, але і в м’ясі, молочних продуктах і рибі.
Однак використання натурального вітаміну С вимагає певних знань, щоб скористатися ним в повній мірі. Завдяки тому, що він розчинний у воді, дуже легко втратити вітамін С при варінні (саме тому найкраще готувати на пару). Продукти, багаті вітаміном С, краще вживати в сирому вигляді. Оброблені фрукти і овочі втрачають свої властивості.
Вітамін С, як правило, не використовується для кулінарних процедур, особливо термічних. Продукти втрачають цей вітамін не тільки при варінні, але і коли зберігаються занадто довго і сильно подрібнені (пюре, коктейлі, м’якоті). Найбезпечнішим для вітаміну С є заморожування і силосування.
Овочі, багаті вітаміном С
Овочі є дуже корисним і поживним джерелом вітаміну С. Нижче наведено список тих, які є найкращим джерелом вітаміну С і мають найбільше його в 100 г ваги свіжого продукту:
- петрушка: 269 мг
- паприка: 125-200 мг
- брюссельська капуста: 65-145 мг
- кольрабі: 70-100 мг
- брокколі: 65-150 мг
- капуста: 35-70 мг,
- цвітна капуста: 37-70 мг
- шпинат: 40-84 мг
- цикорій: 6-33 мг
- стручкова квасоля: 25-30 мг
- редька: 25 мг
- салат: 12-30 мг
- помідори: 5-33 мг
- морква: 2 мг
- буряк: 8 мг
- молода картопля: 20-33 мг
- картопля зимова: 7-8 мг
У якому фрукті найбільше вітаміну С?
Фрукти є безперечним джерелом вітаміну С, але слід пам’ятати, що деякі з них також містять велику кількість цукру. Варто пам’ятати, що описуваний вітамін не використовується при термічній обробці, тому найкраще вибирати сирі продукти.
Серед плодів найбільш натуральний вітамін С в 100 г свіжої ваги продукту мають:
- плоди шипшини: 250-800 мг
- чорна смородина: 150-300 мг
- полуниця: 46-90 мг
- ківі: 84 мг
- грейпфрут: 30-70 мг
- лимони: 40-60 мг
- апельсини: 30-50 мг
- червона смородина: 26-63 мг
- агрус: 25-40 мг
- малина: 19-37 мг
- яблука: 0,5-20 мг
- груші: 4 мг
- сливи: 5 мг
- банани: 7-14 мг
- волоські горіхи: 3 мг
Інші продукти з вітаміном С
Натуральний вітамін С також міститься в інших продуктах, крім фруктів і овочів. Серед рослин, які є багатим джерелом вітаміну С, варто згадати:
- обліпиха, яка має до 900 мг цього вітаміну в 100 г ваги свіжого продукту,
- кропива (600 мг),
- китайський цитрус (580 мг),
- лебідка звичайна (565 мг),
- шніт-цибуля (524 мг),
- хвоя сосни і ялини (150-250 мг),
- паростки люцерни (200 мг),
- плоди глоду (160-180 мг),
- плоди горобини (100 мг).
Невеликі кількості також можна знайти в молочних продуктах (1-2 мг), м’ясі та м’ясних продуктах (до 2 мг), субпродуктах, таких як нирки (30 мг), печінка птиці (23 мг) і риба (3 мг).
Правильний рівень вітамінів і мінералів вкрай важливий, тому при наявності недоліків їх слід доповнювати негайно. Важливо, що доза повинна бути скоригована з урахуванням віку та індивідуальних потреб.
Натуральний вітамін С для дітей
Вітамін С з природних джерел повинен споживатися в першу чергу дітьми, адже він найкраще використовується організмом. На жаль, інколи діти частіше їдять синтетичну аскорбінову кислоту. Кожна сьома дитина у віці від 0 до 18 років отримує вітамінні добавки, а в групі дітей до 3 років навіть кожна 3 дитина.
Педіатри застерігають від такого частого вживання БАДів і рекомендують батькам доповнювати меню дитини сезонними овочами і фруктами, які є найкращим природним джерелом вітаміну С.
Ацерола — вітамін С
Наприклад в одній маленькій вишні ацероли, що росте в Бразилії, стільки ж вітаміну С, скільки і в кілограмі лимонів, а в одній склянці соку з цього фрукта стільки ж цього дорогоцінного вітаміну, скільки в 14 літрах апельсинового соку.
Правильний рівень вітамінів і мінералів вкрай важливий, тому при наявності недоліків їх слід доповнювати негайно, отож бажаємо вам збалансованого та здорового харчування, а значить і міцного здоров’я!